nieuws

Vliegtuigbom verwijderd uit zandzuiger

Geen categorie

De Duik- en Demonteergroep (DDG) van Defensie heeft een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog verwijderd uit een zandzuiger. Het team vernietigde de bom op zee.

Vliegtuigbom verwijderd uit zandzuiger

Het explosief was vast geraakt in de zuigmond van zandzuiger Geopotes 14 tijdens baggerwerkzaamheden. Dit gebeurde vlak voor de haveningang van IJmuiden. Het bleek een Engelse 250-ponder, voorzien van één ontsteker.

Ontdekking
Na zijn ontdekking, nam de kapitein van de zandzuiger contact op met de kustwacht en de marine. Daarop koerste vanuit Den Helder een team van de DDG met het duikvaartuig Cerberus naar de zandzuiger toe.

Ontploffen
Het DDG-team identificeerde en verwijderde de bom uit de zuigmond en zette deze over op het duikvaartuig Cerberus. Het team voorzag de bom van een kleine lading explosieven en vernietigde deze op gecontroleerde wijze voor de kust van Den Helder. Dit houdt in dat de bom op een veilige plek onder water tot ontploffen is gebracht.

Bron en foto: ministerie van Defensie

Reageer op dit artikel