nieuws

Verkoop heftrucks daalt fors

Geen categorie

In 2008 is het aantal verkochte heftrucks gedaald met 13% ten opzichte van een jaar eerder. In totaal werden er in Nederland orders voor 22.794 heftrucks geplaatst, tegen het recordaantal van 26.193 stuks in 2007. Vooral de laatste twee maanden is het aantal geplaatste orders flink achteruit gegaan. Dat blijkt uit de cijfers van BMWT, de vereniging van heftruckimporteurs.

Verkoop heftrucks daalt fors

Een jaar geleden liepen de heftruckleveranciers nog met het hoofd in de wolken. In 2007 ging een onvoorstelbaar aantal van 26.193 heftrucks over de toonbank. Nog geen jaar later staan de heftruckleveranciers weer met beide benen op de grond.

Het aantal geplaatste orders lag in de eerste twee maanden van 2008 nog hoger dan in 2007. Daarna zette de daling echter al in. Aan het eind van het jaar kwam die daling in een stroomversnelling. In november en december lag het aantal orders maar liefst 40% onder het niveau van 2007.

De daling komt grotendeels op het conto van vorkheftrucks en van handpallettrucks. De verkoop van vorkheftrucks daalde met 17%, die van handpallettrucks met 16%. Ook van ruwterreinheftrucks en reachstackers werden een stuk minder exemplaren verkocht.
Het segment magazijntrucks (reachtrucks, stapelaars, orderpickers, smallegangentrucks) heeft minder last van de economische recessie en vertoont nauwelijks een dip. De verkoop van zijladers is met 7% zelfs iets gegroeid.

Wereldwijd
Eerder bleek al dat ook de wereldwijde verkoop van heftrucks flink is gedaald. Verkoopdirecteur Helmut Limberg van Jungheinrich meldde tijdens een persconferentie dat de wereldmarkt met 8% is ingezakt. Dat de teloorgang wereldwijd nog meevalt in vergelijking met Nederland, komt vooral door de Aziatische landen.
Wereldwijd blijkt vooral de vraag naar diesel- en LPG-heftrucks met 11% hard achteruit te gaan. Ook hier presteren magazijntrucks relatief goed met een afname van ‘slechts’ 6%.

Bron: Logistiek.nl

Reageer op dit artikel