nieuws

Subsidiekraan voor ‘waardeloze roetfilters’ dichtgedraaid

Geen categorie

Roetfilters die achteraf in vrachtwagens zijn ingebouwd blijken nauwelijks te werken. Milieuminister Jacqueline Cramer zet de subsidie op de filters daarom per direct stop. Sinds eind 2006 heeft het departement 80 miljoen euro subsidie voor de roetfilters verstrekt.

Subsidiekraan voor ‘waardeloze roetfilters’ dichtgedraaid

Dat heeft een woordvoerder van Cramer vrijdag gezegd. Volgens hem zijn de filters destijds wel getest, maar blijkt nu uit proeven in de praktijk dat zij slechts 5 tot 20% van de schadelijke stoffen tegenhouden.

De zogeheten halfopen filters zouden de uitstoot van fijnstof eigenlijk met de helft moeten verminderen. Het departement laat nu een vervolgonderzoek uitvoeren. Als daaruit ook blijkt dat het meeste roet gewoon wordt uitgestoten, dan wordt de subsidie definitief stopgezet.

Met de subsidie wil het kabinet de kwaliteit van de lucht verbeteren. Er is ook subsidie voor roetfilters die tijdens de productie van de vrachtwagens worden ingebouwd. Deze gesloten filters zijn van veel betere kwaliteit. Sinds oktober 2006 heeft het ministerie aan deze filters 55 miljoen euro steun gegeven.

Overigens kan dit type filters ook bij bestaande vrachtwagens worden ingebouwd, zij het tegen veel hogere kosten. Het ministerie blijft subsidie voor deze roetfilters verlenen. Dat geldt ook voor alle type filters voor personenauto’s.

Reageer op dit artikel