nieuws

Inspectie: veiligheid in de bouw moet beter

Geen categorie

Hoewel het volgens brancheorganisatie Arbouw goed gaat met de veiligheid in de bouw, gebeuren er nog te veel ongelukken. Het ontbreekt vooral aan goede communicatie die voor veilig werken vereist is. Hoog tijd dus voor nieuwe initiatieven.

Inspectie: veiligheid in de bouw moet beter

Uit een studie van de Inspectie Platform Constructieve Veiligheid blijkt dat twaalf van de vijftien onderzochte nieuwbouwprojecten onveilig is. Communicatie is de hoofdschuldige: vaak veranderen ontwerpers plannen en geven dit niet door aan anderen op de bouwplaats. De Arbeidsinspectie wijst echter gebrekkige veiligheidsplannen aan als de veroorzakers van ongelukken, de communicatie volgt op de tweede plaats. Een derde oorzaak is de veronachtzaming van veiligheid door werknemers zelf: een V&G-ontwerp (Veilig en Gezond) kan er op papier goed uitzien, het moet wel opgevolgd worden.

Weliswaar wijst ook Ewald Dijkman van Bouwend Nederland op de eigen verantwoordelijk van de werknemers, V&G-plannen kunnen volgens hem sterk verbeteren wanneer ontwerpers en opdrachtgevers meer informatie krijgen over de consequenties voor arbeidsomstandigheden en veiligheid van materiaalkeuzes en werkmethoden in de uitvoeringsfase. De bouwveiligheid zou dan ook sterk verbeteren wanneer ontwerpers zich tijdens de ontwerpfase lieten adviseren over veiligheid.

Reageer op dit artikel