nieuws

DAF: baan 1.000 productiemedewerkers op de tocht

Geen categorie

De verkoop van trucks bij DAF is door de economische malaise zo sterk teruggelopen dat het bedrijf de productie niet meer volledig vol kan plannen. Zelfs 100 vrachtwagens per dag wordt niet meer gehaald.

DAF: baan 1.000 productiemedewerkers op de tocht

DAF haalt nu de productie van de komende weken naar voren.
Dat houdt wel een risico in: dat de gaten in de productieplanning alleen maar groter worden. Een deel van die trucks is al verkocht, maar voor een deel wordt ook ‘op voorraad’ geproduceerd. DAF wil geen mededelingen doen over het aantal trucks dat momenteel wordt verkocht. Ook over het verschuiven van de productie om de productieroosters te vullen doet het bedrijf geen mededelingen.

DAF sluit niet uit dat mogelijk 1.000 productiewerknemers hun baan verliezen als de verkoop en de productie in juni niet is aangetrokken. Dan loopt de werktijdverkorting af. De Eindhovense truckfabrikant hoopt dat tegen die tijd 140 vrachtwagens per dag van de band kunnen rollen. Drieduizend werknemers van DAF Trucks in Eindhoven zitten deels in de ww.

Vrijdag onderhandelen DAF en de vakbonden opnieuw over het sociaal plan om een eventuele reorganisatie af te wikkelen. Die onderhandelingen lopen uitermate stroef. Grote struikelblok is de ontslagvergoeding. Volgens de bonden is er geen reden om daarop te bezuinigen omdat DAF de afgelopen jaren recordwinsten heeft geboekt. Volgens DAF zijn de bonden zich onvoldoende bewust van de huidige economische omstandigheden.

DAF kondigde eerder aan dit jaar 100 miljoen euro te moeten bezuinigen om de gevolgen van de productiedaling vanwege de kredietcrisis op te vangen.

Bron: Eindhovens Dagblad – Foto: ANP / Vincent Jannink

Reageer op dit artikel