nieuws

Britse trekkers in trek

Geen categorie

Het zwakke Britse pond maakt import van tweedehands trekkers van over de Noordzee aantrekkelijk. Toch lijkt de importhausse weer af te zwakken.

Britse trekkers in trek

Nimmer was het Britse pond zo weinig waard ten opzichte van de euro. Van 2004 tot 2007 was de wisselkoers stabiel en kostte een Brits pond gemiddeld 1,47 euro. In 2008 daalde de wisselkoers echter fors, van 1,33 in het begin van dat jaar tot nog maar 1,10 euro aan het eind. Dus werd de aankoop en export naar Nederland van tweedehandse, meestal jong gebruikte trekkers fors goedkoper.

Een voorbeeld: voor een jong gebruikte trekker ter waarde van 75.000 pond betaalde je in november 2007 106.500 euro. In december 2008 slonk dat bedrag naar 82.500 euro. Een verschil van 24.000 euro.

Piek voorbij
Ondanks dat het pond nog steeds laag staat, stokt de importhausse. Daarvoor zijn twee belangrijke oorzaken te noemen. Allereerst de situatie in Engeland. In 2008 zijn de nieuwprijzen diverse keren verhoogd met 5 tot 10%. De daling van het pond betekent dat de
Engelsen nieuwe trekkers momenteel minstens 25% duurder inkopen. De dure nieuwe trekkers en de grote exportvraag drijven de inruilprijzen behoorlijk op. Een tweede oorzaak voor de afzwakkende import is de stagnerende export naar oost Europa.

Een uitgebreid artikel over dit onderwerp is te vinden in het maartnummer van TREKKER.

Reageer op dit artikel