nieuws

Bouwsector Spanje op sterven na dood

Geen categorie

Circa één miljoen appartementen en huizen in Spanje staan leeg. De bouwsector, in 2006 nog goed voor 7,5 % van het Spaanse BNP, lijkt volledig tot stilstand te zijn gekomen. Geen enkele van ’s lands veertien grootste bouwondernemers heeft in december ook maar één nieuw bouwproject aangevat.

Bouwsector Spanje op sterven na dood

Zelfs het laatste kwartaal van 2008, waarin 135 nieuwe bouwprojecten werden gestart, werd als ‘catastrofaal’ bestempeld. Tijdens de vasgoedhausse van 2006 werden in een enkel jaar 2006 niet minder dan 700.000 nieuwe appartementen afgeleverd, meer dan 2.000 per dag.

Volgens Lorenzo Bernaldo de Quirós, economist en voorzitter van Freemarket International Consulting is het land op weg naar een depressie zoals die er in de jaren ’30 is geweest. Het werkloosheidscijfer zal eind dit jaar rond de 19% schommelen, vergeleken met 14% op dit moment. Ook een voorspeld begrotingstekort van 6,5% en een negatieve economische groei van -3% moeten zijn sombere voorspellingen ondersteunen.

Tijdens eerdere crisissen had Spanje de gewoonte haar peseta te devalueren om de export opnieuw op gang te krijgen en buitenlandse investeerders aan te trekken – een techniek die vandaag door Groot-Brittannië wordt gehanteerd – maar een eenzijdige devaluatie is voor een land dat lid is van de eurozone al lang geen optie meer.

De Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero heeft ondertussen – net als vele van zijn collega’s – grootse openbare werken aangekondigd om de werkloosheid tegen te gaan en een lange recessie af te wenden. Zijn minister van industrie, Miguel Sebastián, flirtte al met protectionisme door een ‘Koop Spaans’-campagne te lanceren.

Bron: Financial Times / Express

Reageer op dit artikel