nieuws

Dertig miljoen euro schade aan wegen door vorst

Geen categorie

Rijkswaterstaat is dertig miljoen euro kwijt aan het herstel van snelwegen die getroffen zijn door vorstschade. Dat laat een woordvoerder van Rijkswaterstaat donderdag weten. Door de strenge vorstperiode aan het begin van het jaar zijn er meer asfaltsteentjes losgeraakt dan tijdens vorige winters. De losse steentjes hebben gaten en scheuren in het wegdek veroorzaakt. Door […]

Dertig miljoen euro schade aan wegen door vorst

Rijkswaterstaat is dertig miljoen euro kwijt aan het herstel van snelwegen die getroffen zijn door vorstschade. Dat laat een woordvoerder van Rijkswaterstaat donderdag weten.

Door de strenge vorstperiode aan het begin van het jaar zijn er meer asfaltsteentjes losgeraakt dan tijdens vorige winters. De losse steentjes hebben gaten en scheuren in het wegdek veroorzaakt. Door middel van spoedreparaties werd het wegdek tijdelijk hersteld.

Volgens een woordvoerder komt ieder jaar winterschade voor, maar veel minder extreem dan dit jaar. Inmiddels is tien miljoen euro gespendeerd aan spoedreparaties, de overige twintig miljoen euro wordt gestopt in het opnieuw asfalteren van het beschadigde wegdek. Hoeveel geld Rijkswaterstaat vorig jaar kwijt was aan het oplappen van de wegen is niet bekend.

De zegsvrouw meldt dat Rijkswaterstaat een plan maakt om het noodzakelijke onderhoud aan de getroffen wegen zo snel mogelijk uit te voeren. Om die reden wordt afgeweken van de Europese regels voor aanbesteding. In overleg met Bouwend Nederland is besloten om het werk onderhands te gunnen aan wegenbouwers.

De herstelwerkzaamheden worden niet alleen uitgevoerd op de plaatsen waar spoedreparaties zijn verricht, maar de wegwerkers gaan langere wegvakken opnieuw asfalteren. Omdat de verwachting is dat de wegen dan minder snel nieuw onderhoud nodig hebben, beschouwt Rijkswaterstaat dit als een ‘duurzame oplossing’.

Inmiddels hebben zevenhonderd automobilisten een schadeclaim bij Rijkswaterstaat ingediend. Door de loszittende steentjes is de lak van de auto beschadigd of zijn sterretjes in de autoruiten ontstaan. Volgens de woordvoerder willen jaarlijks zo’n vijftienhonderd mensen een vergoeding voor de opgelopen schade.

Bron: Nieuws.nl – Foto: ANP / Peter Wijnands

Reageer op dit artikel