nieuws

CDA: werklozen inzetten bij aanleg wegen

Geen categorie

De CDA-fractie in de Tweede Kamer wil werklozen inzetten bij de aanleg van wegen. Zo moeten investeringen in infrastructuur, die het kabinet naar voren wil halen om in de economische crisis de werkgelegenheid te stimuleren, ook ten goede komen aan langdurig werklozen en jonggehandicapten.

CDA: werklozen inzetten bij aanleg wegen

De overheid moet daartoe bij de aanbesteding van infrastructurele werken eisen dat 5 procent van de loonsom wordt gebruikt om kwetsbaren op de arbeidsmarkt aan werk te helpen. Dat hebben Tweede Kamerleden Eddy van Hijum en Ger Koopmans van de regeringspartij woensdag aan verkeersminister Camiel Eurlings gevraagd.

Goede voorbeeld
Volgens Van Hijum heeft de gemeente Maastricht bij de aanleg van de A2-tunnel bewezen dat bij aanbestedingen geëist kan worden dat met 5 procent van de loonsom mensen aan de onderkant aan werk geholpen kunnen worden. Het Kamerlid stelt dat de bouw op deze manier ook werkloze jongeren met onvoldoende opleiding aan zich kan binden door ze via leerwerktrajecten en stages binnen te halen.

Financieel aantrekkelijk
Volgens het CDA kan het bovendien voor werkgevers financieel aantrekkelijk zijn om mensen met een uitkering aan werk te helpen, omdat de overheid veel geld uittrekt voor bijvoorbeeld loonkostensubsidies. Daarnaast zijn re-integratiemiddelen beschikbaar om werklozen te begeleiden en te scholen.

Van Hijum vreest niet dat op deze manier vaste werknemers worden verdrongen nu werkgevers door de economische crisis al proberen te bezuinigen op personeel. Hij wijst erop dat de bouw bij uitstek een sector is waar altijd al veel flexwerkers, zzp’ers en Polen worden ingezet.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel