nieuws

Waar ooit bedoeïententen stonden…

Geen categorie

De hausse in de bouw die momenteel gaande is in de landen van de Gulf Cooperation Council (GCC) is voor de regio de norm geworden. De skyline van Dubai, Abu Dhabi, Doha, Manama en Riyadh is al jarenlang in voortdurende staat van verandering. Bijna dagelijks verschijnen er nieuwe hotels, kantoorgebouwen, winkelcentra, appartementen en hoogbouw.

Waar ooit bedoeïententen stonden…

In de GCC-landen is de waarde van de geplande en gestarte projecten in één jaar tijd met bijna 500 miljard US dollar gestegen naar meer dan 1,5 biljoen US dollar.

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zijn de dominante speler binnen de GCC, met meer dan 662 miljard US dollar aan projecten. Het grootste deel hiervan is te vinden in de twee reuzen onder de zeven emiraten van de VAE, Dubai (foto) en Abu Dhabi, die beide de ambitie hebben een soort Singapore, Shanghai of Hongkong van het Midden-Oosten te worden.
Het afgelopen jaar is de projectensector van de VAE met 78 procent sneller gegroeid dan in enig ander land in de Golf.

De unieke groei van de bouwsector in de VAE wordt bepaald door deze doelstelling en door het feit dat er minder dan dertig jaar geleden geen scholen, infrastructuur, politie of ziekenhuizen waren. Waar ooit bedoeïententen stonden, staat nu hoogbouw en dankzij de olie- en gasreserves en de handel is er een ultramodern land opgebouwd. Dit alles heeft minder dan een generatie geduurd.

Reageer op dit artikel