nieuws

Loon van kraanmachinisten stijgt fors

Geen categorie

Het aantal hijskranen in Nederland neemt toe en door een tekort aan kraanmachinisten stijgt hun loon eveneens fors. Volgens de Vereniging Verticaal Transport (VVT) herbergt Nederland 3.000 hijskranen. Dat komt neer op één hijskraan per 5.000 Nederlanders. Vorig jaar kwamen er 343 hijskranen bij. In 2002 waren er 3.043 kranen.

Loon van kraanmachinisten stijgt fors

Doordat er een tekort is aan kraanmachinisten kunnen ze jobhoppen en op zoek gaan naar het hoogste salaris. Lion Verhagen, directeur van VVT, meent dat bedrijven zelf schoolverlaters en geïnteresseerden moeten opleiden tot kraanmachinist. Voor hen zijn er genoeg arbeidskansen, want de huidige kraanmachinisten maken veel overuren. De verhuurders van hijskranen mopperen over de kleine marges. De verhuurtarieven stijgen langzaam, maar de kosten nemen wel rap toe. Bij kranen met een capaciteit tot 70 ton liggen de verhuurtarieven zelfs onder de kostprijs.

Het is eenvoudig om een bedrijf voor hijskraanverhuur te beginnen. Banken gaan snel tot financiering over, aangezien de restwaarde van kranen hoog is. Verhuurbedrijven hoeven relatief weinig af te schrijven, zodat banken beschikken over een waardevast onderpand. Verhagen waarschuwt dat er te veel wordt geconcurreerd op prijs en dat tast de veiligheid aan.

Bron : Cobouw

Reageer op dit artikel