nieuws

Liebherr LTM 1500-8.1 hijst kruiskoepel op Berlijnse Dom

Geen categorie

Op 19 augustus is er een nieuwe, zwaar vergulde koepel met daarop een kruisbeeld op de top van de Berlijnse domkerk gehesen. Het werk werd uitgevoerd door een 8-assige Liebherr mobiele kraan van het type LTM 1500-8.1.

Liebherr LTM 1500-8.1 hijst kruiskoepel op Berlijnse Dom

De Liebherr is eigendom van kraanverhuurbedrijf BTB uit Berlijn. De montage van de kruiskoepel was in handen van zeer ervaren staalconstructiespecialisten, die het aandurfden om op hoge hoogte, met nauwelijks voetsteun, de kerk van zijn nieuwe kroon te voorzien.

Als gevolg van corrosie was de voormalige kruiskoepel dermate beschadigd, dat hij, op last van het stadsbestuur van Berlijn, in december 2006 in allerijl van de domkerk werd verwijderd. Het kruisbeeld bleek onherstelbaar en ook de draagconstructie was aan volledige vervanging toe. Daarom kreeg een gespecialiseerd bedrijf uit Beieren de opdracht om een metalen replica te construeren. De nieuwe kruiskoepel is 15 meter hoog, weegt 12,50 ton en werd door een Berlijns bedrijf voorzien van een dikke laag goudfolie met een totaalgewicht van anderhalve kilo.

De kruiskoepel diende te worden gehesen in hoek van honderd meter en een radius van 65 meter. Voor deze moeilijke opgave werd de Liebherr LTM 1500-8.1 uitgerust met een 50 meter lange telescopische giek, een 77 meter lange jib en 135 ton aan contragewicht.

Reageer op dit artikel