nieuws

‘Kustbescherming gaat tientallen miljarden kosten’

Geen categorie

De Deltacommissie die het kabinet moet adviseren hoe Nederland in de toekomst het beste kan worden beschermd tegen de stijgende zeespiegel, vindt dat hier jaarlijks één tot anderhalf miljard euro voor moet worden uitgetrokken.

‘Kustbescherming gaat tientallen miljarden kosten’

Dat schrijft De Telegraaf vandaag op basis van Haagse bronnen rond de Deltacommissie. De veronderstelde klimaatverandering en de daarmee gepaard gaande stijging van het zeewater gaat ons volgens de krant de komende decennia tientallen miljarden euro’s kosten.

Zwartste scenario
De commissie onder leiding van voormalig CDA-minister van Landbouw Cees Veerman werd bijna een jaar geleden aangesteld en zal morgen officieel zijn advies presenteren.

De commissie is uitgegaan van het zwartste scenario, zo schrijft de krant, waarbij de zeespiegel stijgt met meer dan een meter. Het VN-klimaatpanel IPCC houdt rekening met een stijging van maximaal 59 centimeter in de komende honderd jaar, het KNMI met maximaal 85 centimeter.

Om Nederland droog te houden bij zo’n forse stijging zou de kustlijn op veel plaatsen moeten worden versterkt, door zand op te spuiten en het aanleggen van kunstmatige duinen. Door de kustlijn te verleggen zou er bovendien ruimte ontstaan voor woningbouw en recreatie.

Tulpeiland
Volgens deze plannen zou de aanleg van een Tulpeiland voor de Noordzeekust, eind vorig jaar geopperd door CDA-Kamerlid Joop Atsma, van de baan zijn. Ook premier Jan Peter Balkenende (CDA) zei in februari voorstander te zijn van dergelijk ‘groot denken’.

Maar staatssecretaris Tineke Huizinga (Waterstaat, ChristenUnie) liet weten niets in zo’n eiland te zien omdat dit geen echte oplossing biedt voor de problemen. De Deltacommissie lijkt zich nu bij haar aan te sluiten door te kiezen voor het opspuiten van zand en het versterken van de huidige kustbescherming.

Bron: De Telegraaf / Elsevier

Reageer op dit artikel