nieuws

Hoogste hijskraan komt in actie voor KPN-toren

Geen categorie

Maandag is KPN in Amsterdam gestart met de bouw van een nieuwe zendmast aan de Zuidas. De hoogste kraan van Europa is daar begonnen met het hijsen van onderdelen voor de 146 meter hoge toren.

Hoogste hijskraan komt in actie voor KPN-toren

De KPN-zendmast bij station Rai, die uit de jaren zestig stamt, is door de oprukkende hoogbouw aan de Zuidas te laag geworden. Om ongehinderd tv, radio en noodsignalen uit te kunnen zenden en Amsterdam en wijde omgeving van mobiele telefonie te voorzien, moet de 106 meter hoge toren worden verhoogd tot bijna 150 meter. Het wordt daarmee, na de schoorstenen van de Afval Energiecentrale, het hoogste bouwwerk van de stad.

In 2005 is de bestaande mast bovenop de betonnen toren weggehaald en zijn de zenders op een tijdelijke toren ernaast geplaatst.

Maandag werd, in delen, een tachtig meter hoge stalen mast bovenop de zeventig meter hoge betonnen toren gezet. Dat gebeurde door een megakraan van 160 meter hoog. Die hees ook vijf bordessen, waarop later de zenders komen te staan, naar hun positie op 93 tot 110 meter boven de grond. Op de spits daarboven, komen later zenders voor mobiele telefonie.

Voor het hijswerk is twee weken uitgetrokken, maar dat is afhankelijk van het weer. Als de windkracht boven vier komt, mag er niet worden gehesen.
Nadat de mast is gemonteerd, zullen de zenders erop worden gezet. Volgend jaar wordt de tijdelijke toren afgebroken en de betonnen toren nog een keer geschilderd.

Over de kosten van de bouw wil KPN niets kwijt.

Bron: Het Parool

Reageer op dit artikel