nieuws

Challenger MT 765 ingezet bij drainagewerkzaamheden

Geen categorie

Rupstechnologie is onmisbaar voor het drainagewerk dat het loonbedrijf van Klaas Fekkes in Friesland in het noorden van Nederland uitvoert.

Challenger MT 765 ingezet bij drainagewerkzaamheden

“We werken tot dieptes van maximaal 1,5 meter en de enige manier om de drainagemachine te gebruiken zonder de bodem te beschadigen is het gebruik van een rupstrekker,” aldus Klaas Fekkes. De rupstrekker is in dit geval een Challenger MT 765.

“Ons werk vindt verdeeld over het jaar plaats. Weersomstandigheden tijdens bodemegalisering zijn erg belangrijk – te veel regen betekent dat de bodemstructuur slechter wordt. De MT 765 geeft ons het voordeel van de enorme trekkracht en de lage bodemdruk, waardoor bodembeschadiging wordt geminimaliseerd en we optimaal gebruik kunnen maken van de beschikbare tijd.”

Klaas en zijn team hebben een aantal verschillende merken rupstrekkers uitgeprobeerd en zijn uiteindelijk bij de MT 765 terechtgekomen, die in 2004 in gebruik werd genomen en sindsdien al 6000 uren heeft gedraaid. De trekker is uitgerust met een kruipversnellingsbak, brede middenwielen, brede aandrijfwielen, rupsen van 762 millimeter en een fronthef inrichting en is daarom een belangrijk onderdeel van Fekkes’ machinepark.

Het leggen van pijpleidingen in rechte lijnen en op de juiste dieptes is van essentieel belang bij drainagewerk. De gespecialiseerde drainagemachines zijn lasergestuurd en zijn rechtstreeks verbonden met het hydraulisch systeem van de MT 765, dat het heffen en laten zakken van het werktuig bedient en ervoor zorgt dat de diepte consistent blijft.

De souplesse van de MT 765 is een andere prijzenswaardige eigenschap. “De machine is zo comfortabel dat we over de weg naar ons werk kunnen – wat soms wel 30 of 40 kilometer ver is, met 40 km/u en zonder buitensporige slijtage aan de rupsbanden,” aldus Klaas. “De cabine is geweldig op het gebied van ruimte, zichtbaarheid en bediening. Op het veld kan het werk comfortabel worden uitgevoerd en een verder voordeel is dat de trekker dankzij zijn stabiliteit ervoor zorgt dat het werk van de egaliseer machines goed verloopt. Een stabiele trekker staat gelijk aan stabiele werktuigen.”

Foto: Klaas Fekkes is gespecialiseerd in bodemverbetering, drainage en bodemegalisering. Zodra het werk met de drainagemachine klaar is en de pijpleidingen liggen, volgt de Challenger hetzelfde pad terug met een roller die vast is gezet aan de fronthef inrichting, die een dubbele functie heeft, om de grond aan te drukken en om eventuele randen te verwijderen.

Reageer op dit artikel