nieuws

68 procent trucks heeft te lage bandenspanning

Geen categorie

Van de trucks die in de Benelux rondrijden heeft 68 procent een te lage bandenspanning. Dat blijkt uit onderzoek van bandenfabrikant Goodyear.

68 procent trucks heeft te lage bandenspanning

Te weinig lucht in de banden vergroot de rolweerstand, waardoor het brandstofgebruik toeneemt en de slijtage aan de banden versnelt. Volgens Goodyear levert een juiste bandenspanning een besparing van 1.361 euro per truck per jaar op.

Het onderzoek van Goodyear werd uitgevoerd aan beide zijden van grensovergang Hazeldonk. Van de 160 gecontroleerde trucks bleek dat ruim 68 procent met gemiddeld 16 procent te weinig lucht in de banden rond rijdt. Een te lage bandenspanning is zowel milieuonvriendelijk vanwege het hogere brandstofverbruik als onveilig. Te slappe banden slijten sneller, waardoor schade kan ontstaan met ongelukken en files tot gevolg.

Rolweerstand
Volgens Goodyear resulteert een correcte bandenspanning in een forse besparing. Op een truck die 140.000 kilometer per jaar aflegt kan jaarlijks 1.361 euro bespaard worden door de bandenspanning regelmatig te controleren. Het rijden met te lage bandenspanning brengt namelijk 385 euro aan kosten door extra slijtage aan de banden met zich mee. Tegelijkertijd veroorzaakt onderspanning een hogere rolweerstand, waardoor het brandstofverbruik met 976 euro per jaar toeneemt.

Verkeersveiligheid
In het onderzoek werden de banden ook gecontroleerd op beschadigingen. Van de meerderheid van de voertuigen bleken de banden in goede conditie te zijn. Bij slechts 8 banden (0,6 procent) werd geconstateerd dat deze een gevaar opleverden voor de verkeersveiligheid, doordat ze òf lek òf zwaar beschadigd waren.

Bron: Zibb.nl

Reageer op dit artikel