nieuws

Van Oord spint garen bij ambities Arabische sjeiks

Geen categorie

De Rotterdamse baggeraar Van Oord spint garen bij de ambitieuze dromen van Arabische sjeiks. De omzet van het familiebedrijf verdubbelde sinds 2005 tot ruim 1,6 miljard euro.

Van Oord spint garen bij ambities Arabische sjeiks

In het Midden-Oosten heeft Van Oord meer dan tweeduizend man aan het werk. Alleen al het opspuiten van palmeiland Palm Deira in Dubai levert de baggeraar in de komende zes jaar 2,5 miljard euro omzet op.

Om al het werk aan te kunnen heeft Van Oord al voor 1 miljard euro aan nieuwe schepen besteld. Tot 2013 heeft het bedrijf zijn handen nog vol aan Palm Deira en andere palmeilanden. Van Oord haalt inmiddels ruim de helft van zijn omzet uit het Midden-Oosten.

Er is wereldwijd sprake van een baggerhausse. Alle baggeraars breiden hun vloot momenteel flink uit. De grootste groeier is het Belgische Jan De Nul, dat eveneens actief is in Dubai. De Belgen spenderen 1,8 miljard euro aan nieuw materiaal en zullen spoedig Boskalis opvolgen als `s werelds grootste baggeraar.

Momenteel blijft Boskalis met een jaaromzet van bijna 1,9 miljard euro, Jan de Nul met 1,8 miljard nog net voor. Ook het Belgische DEME hoort met een omzet van 1,3 miljard euro thuis in het rijtje van grote baggerbedrijven.

Bron: Elsevier

Reageer op dit artikel