nieuws

Onderzoek: minder geluid met straatbaksteen

Geen categorie

Wegverhardingen met gebakken materialen leveren bijna twee decibel minder geluid op dan door de wetgever werd aangenomen. Dit blijkt uit een onderzoek naar de geluidsbelasting van wegverharding door Bureau M+P.

Onderzoek: minder geluid met straatbaksteen

Volgens de onderzoekers hebben de wegbeheerders met straatbaksteen nu een geluidstechnisch aantrekkelijk alternatief.

Tot nu toe gold een wettelijk bepaalde toeslag van 4 decibel bij toepassing van elementenverharding als straatbaksteen. In keperverband heeft gebakken straatsteen een gemeten geluidstoeslag van slechts 2,2 decibel bij 30, 40 en 50 kilometer per uur.

Naast dit resultaat leverde het akoestisch onderzoek andere nieuwe inzichten op. Zo blijkt het aanlegverband een belangrijke invloed te hebben op het geluidsniveau. Het genoemde keperverband is als stilste variant naar voren gekomen. De afmetingen van de stenen hebben bijna geen invloed op het geluidsniveau. Tot slot werd afgerekend met een vooroordeel. Het blijkt namelijk dat oude verharding geen hoger geluidsniveau heeft dan gelijkwaardige nieuwe verharding.

Meer info: Stichting Promotie Straatbaksteen

Reageer op dit artikel