nieuws

Nieuwe Volvo Trucks-serie op de IAA

Geen categorie

De kern van de stand van Volvo Trucks op de IAA in Hannover wordt gevormd door de nieuwe serie Volvo trucks. Voor het allereerst zal het publiek buiten Zweden de kans krijgen deze trucks van binnen en van buiten te zien.

Nieuwe Volvo Trucks-serie op de IAA

Met deze nieuwe serie heeft Volvo Trucks de nadruk gelegd op het optimaliseren van de chauffeursomgeving en het opnemen van geavanceerde veiligheidsverhogende systemen. Daarnaast krijgen de bezoekers de kans een eerste blik te werpen op de allereerste operationele zware hybride-vuilniswagen ter wereld, naast een groot aantal andere baanbrekende innovaties.

Nieuwe 11-liter Volvo FM trekker
Volvo brengt een nieuwe 11-liter motor uit voor de Volvo FM 4×2 en 6×2 trekker om tegemoet te komen aan de specifieke eisen van gewichtsafhankelijke toepassingen. De nieuwe D11B-motor, die wordt tentoongesteld, is tot zo’n 140 kilogram lichter dan de grotere D13-motor. Klanten beschikken hiermee over een hoge laadcapaciteit, en tevens over hoge prestaties en een laag brandstofverbruik. De 11-liter Volvo FM is uitgerust met I-Shift en een vernieuwde chauffeursomgeving in een unieke LXL-cabine.

Nieuwe I-Sync
Voor stads- en regionaal transport heeft Volvo I-Sync geïntroduceerd, een geavanceerde, automatische transmissie voor de distributietruck Volvo FL. Deze oplossing zorgt ervoor dat er aanzienlijk minder handmatig hoeft te worden geschakeld en dat het rijden in normaal en in druk verkeer veel aangenamer en comfortabeler wordt. Ook kan de chauffeur zich veel beter concentreren op de weg en op het drukke stadsverkeer. I-Sync is te zien op de Volvo-stand.

Comfort
Wanneer bezoekers de cabine van de nieuwe Volvo FH instappen, zien ze een interieur met een geheel nieuw ontwerp dat gemak bij het werk biedt en een luxueus comfort bij het uitrusten. De cabine is voorzien van innovatieve verlichtingsoplossingen, een ruimer interieur en slimme opbergmogelijkheden, en is voorbereid op de nieuwste multimediatechnologie. Maar wanneer het op de ultieme truckervaring aankomt, kent de Volvo FH16 zijn gelijke niet. Elk detail is van een ongeëvenaarde kwaliteit. En om een indruk te krijgen van het exclusieve ontwerp en de krachtige uitstraling van deze truck, wordt een 8×4 tridem trekker FH16 voor zwaar transport tentoongesteld.

Innovaties
Bezoekers van de Volvo-stand zullen tevens meer te weten kunnen komen over nieuwe, geavanceerde veiligheidsverhogende systemen, zoals Driver Alert Support dat voor het eerst is geïntroduceerd in de branche en dat subtiele onregelmatigheden detecteert in de manier waarop de chauffeur het stuurwiel hanteert. En dan zijn er nog andere veiligheidsinnovaties, zoals een regensensor, statische bochtverlichting en het Lane Changing Support-systeem dat gebruik maakt van een sensor die net als een radar werkt om voertuigen te detecteren die naast de cabine aan de bijrijderszijde rijden. Hiermee komt een einde aan het probleem van de dode hoek. Een andere Volvo-innovatie is ESP (Electronic Stability Program) waarmee het risico van slippen en kantelen wordt verminderd. ESP maakt gebruik van sensors die het gedrag van het voertuig controleren en verdeelt automatisch de remkracht om de stabiliteit te herstellen en het voertuig weer in de rechtuitstand te brengen. Het ESP-aanbod is nu uitgebreid tot 6×2 trucks met aanhangers en voor combinaties met meerdere aanhangers.

Schoner
In 2006 bracht Volvo Trucks de parallelle hybridetechnologie uit – een revolutie op het gebied van stille, schone en zuinige werking. Het systeem bestaat uit een combinatie van een dieselmotor en een elektromotor. De accu’s van de elektromotor worden opgeladen met gebruikmaking van de energie die vrijkomt bij het remmen. Afgelopen april heeft Volvo twee hybride-testvuilniswagens uitgebracht die tijdens de uitvoering van de dagelijkse werkzaamheden zullen worden getest door twee vuilnisophaalbedrijven in Zweden. Dit zijn de eerste zware voertuigen in de vorm van hybride-vuilniswagens die in werking zijn en één hiervan zal te zien zijn bij de Volvo-stand. In 2009 begint Volvo met de productie van de Volvo FE-hybride voor distributieverkeer in de stad en vuilnisophaaldiensten. Dit model is ontworpen voor 15-20 procent brandstofbesparing en verminderingen van de kooldioxide-uitstoot, en een stille werking bij gebruik van de elektromotor. Door gebruik te maken van een extra accupack voor het aandrijven van de huisvuilopbouw, kan deze technologie het brandstofverbruik en de uitstoot van kooldioxide tot wel 30 procent verlagen.

Andere tentoongestelde voorzieningen bij de Volvo Truck-stand: • Nieuwe aanbieding van EEV-motoren (Enhanced Environmental friendly Vehicles). Deze motoren verbeteren de luchtkwaliteit door verminderingen van deeltjes en rook te bewerkstelligen. Wordt uitgebracht in de loop van 2009. • Nieuwe en uitgebreide merchandise collectie van Volvo Trucks, waaronder de gedurfde, nieuwe ontwerpen van de FH16-collectie. • Het Over View Surveillance System, dat in samenwerking met Toshiba Corporation is ontworpen. Dit systeem, dat hier is geïnstalleerd in de hybride-vuilniswagen van Volvo, geeft chauffeurs een bovenaanzicht voor verbeterde rij-ondersteuning en veiligheid. • Een unieke kantelcabine die buiten is geplaatst, biedt bezoekers de mogelijkheid om zelf een kanteling van een truck te beleven. • Veiligheid en beveiliging is tevens het thema bij de tentoonstellingsoplegger van Volvo. En • Alcolock, een nieuw blaas- en interlocksysteem dat vóór het contactslot is geplaatst, voorkomt het starten van de motor wanneer het alcoholniveau boven de wettelijk toegestane limiet ligt.

De Internationale Automobil Ausstellung (IAA) wordt dit jaar van 25 september tot en met 2 oktober in Hannover gehouden.

Bron: Transport Online

Reageer op dit artikel