nieuws

Verkoop GM trucks ingestort

Geen categorie

Het aandeel van het Amerikaanse bedrijf General Motors noteert het laagste peil sinds 1954, zo stelt P&B Invest vast. Alleen al sinds begin dit jaar verloor de Amerikaanse fabrikant de helft van zijn beurswaarde.

Verkoop GM trucks ingestort

Als gevolg van de dure brandstofprijzen is de verkoop van terreinwagens en kleine trucks ineengestort. Net die categorieën zijn de meest winstgevende voor General Motors.

In de Verenigde Staten is de prijs voor een gallon (ongeveer 3,8 liter) benzine opgelopen tot boven de 4 dollar, het hoogste niveau ooit. General Motors wordt ook geconfronteerd met oplopende productiekosten als gevolg van de hogere staalprijzen.

De auto-analist van het Amerikaanse beurshuis Merrill Lynch heeft becijferd dat General Motors op korte termijn een kapitaalverhoging van 15 miljard dollar nodig heeft om de crisis te overleven. Dat is aanzienlijk meer dan de 8 tot 10 miljard dollar waarvan analisten van andere banken vooralsnog uitgingen.

General Motors had aan het eind van het eerste kwartaal nog een eigen vermogen van 24 miljard dollar. Dat lijkt veel, maar Amerika’s grootste autoproducent maakte vorig jaar een verlies van 38 miljard dollar en de vooruitzichten voor dit jaar zijn niet veel beter.

Reageer op dit artikel