nieuws

Upgrade booreiland Blackford Dolphin bijna voltooid

Geen categorie

Het 32 jaar oude booreiland – de Blackford Dolphin – krijgt een nieuw leven. Het half afzinkbare 422 ton zware eiland wordt in Rotterdam volledig omgebouwd tot een state of the art booreiland.

Upgrade booreiland Blackford Dolphin bijna voltooid

Op het bestaande onderstel komt een geheel nieuwe accommodatie en een nieuwe booreenheid om tot diepten van 2100 meter onder de zeespiegel te kunnen boren.

Om aan die nieuwe missie te kunnen voldoen, is de Blackford Dolphine uitgerust met drie Caterpillar 3612 motoren (zie foto 3).

Wereldwijd boren tot 2100 meter
De Blackford Dolphin is de voormalige, in 1974 gebouwde, Ocean Liberator. Dit boorplatform heeft jarenlang voornamelijk in West-Afrikaanse wateren geboord. Het eiland kon toen boren tot een maximale waterdiepte van 200 meter. Dit moet worden opgevoerd tot een diepte van maximaal 2100 meter. Het gevaarte, dat momenteel gedeeltelijk is ontmanteld, werd begin 2006 vanuit Zuid-Afrika op sleeptouw genomen naar de Keppel Verolme werf in de Botlek.

Internationale samenwerking
De upgrade van de Blackford Dolphin kent een strakke deadline die vraagt om snelheid. Daarom wordt er dag en nacht aan het project gewerkt (zie foto 2). De internationale samenwerking tussen de werven en de onderaannemers is daarvoor essentieel. Twee werven van Keppel in Singapore en de werf Keppel Verolme in Rozenburg werken daarom simultaan samen aan verschillende onderdelen. De Rozenburgse werf fungeert hierbij als spin in het web. De complete integratie van alle onderdelen en modules vindt in Nederland plaats. Daarnaast worden ook onderhoud en reparaties uitgevoerd aan het booreiland.

Reageer op dit artikel