nieuws

Peking sluit duizenden bouwlocaties

Geen categorie

Het stadsbestuur van Beijing (Peking) heeft drastische maatregelen afgekondigd om de vervuiling door het verkeer en de industrie terug te dringen. Vanaf 20 juli mogen de meeste automobilisten nog maar om de andere dag rijden. Vanaf deze week worden bovendien duizenden bouwwerven in Peking stilgelegd. Ook in de wijde omgeving van de stad moeten vervuilende fabrieken vanaf nu voor meer dan twee maanden dicht. In de havenstad Tianjin moeten bijvoorbeeld veertig bedrijven en meer dan twintig werven sluiten.

Peking sluit duizenden bouwlocaties

De bouwsector is niet blij met de maatregel: “We zouden eventueel wel een toelating kunnen verkrijgen voor kleine bouwwerken, maar we kunnen geen cement en bouwmateriaal in de stad krijgen”, moppert een aannemer. Hij zal de komende maanden dus veel minder verdienen, terwijl hij toch moet doorbetalen voor het levensonderhoud van de bouwvakkers uit andere delen van het land die hij in dienst heeft. Als hij dat niet doet, gaan ze uitkijken naar werk in andere steden.

Autoverkeer aan banden
Het stadsbestuur legt ook het autoverkeer drastisch aan banden. In Peking zijn 3,29 miljoen auto’s gemeld. Maar tijdens de Olympische Spelen zullen er heel wat minder rondrijden. Sinds 1 juli mogen er al geen voertuigen met een geel kenteken meer op de weg komen. Het gaat hierbij om zwaar vervuilende auto’s die meestal ouder zijn dan twaalf jaar. Vanaf 20 juli moeten auto’s met een even nummerplaat op oneven dagen in de garage blijven, en auto’s met oneven kentekens op alle even dagen. Peking wil op die manier tot 20 september het autoverkeer halveren, want ook de deelnemers aan de Paralympische Spelen hebben recht op goede lucht. Alleen vrachtwagens die levensmiddelen vervoeren, het wagenpark van de stadsreiniging en de ordediensten en voertuigen van diplomaten en Olympische vertegenwoordigers mogen nog elke dag de weg op.

Hoge verwachtingen
Vorig jaar in augustus testte Peking de maatregel al eens uit. Vier dagen lang nam het verkeer op de hoofdwegen met 30% af. Tijdens de Spelen zal het autoverkeer met 45% verminderen, schat Shaozhong Du, vice-secretaris van het Bureau voor Milieubescherming in Peking. De uitstoot van uitlaatgassen zou zelfs met 63% afnemen. Volgens hem zal het niet bij deze eenmalige inspanning blijven. “Dit wordt een interessante ervaring voor het beheer van het stadsverkeer.”

Last minute
Het is nu uitkijken naar het effect van de maatregelen. De eerste twee weken van juli zagen de inwoners van Peking maar een paar dagen de blauwe lucht; de overige dagen hing er een hardnekkige smog. Veel atleten nemen het zekere voor het onzekere en reizen pas op het allerlaatste moment af naar Peking. De Nederlandse roeiploegen, Zwitserse triatleten, Amerikaanse synchroonzwemmers en nog veel andere teams wennen in Japan en Zuid-Korea aan het klimaat.

Foto: EPA / Adrian Bradshaw

Reageer op dit artikel