nieuws

New Holland E 150 Blade Runner toont zijn kunsten

Geen categorie

Op demonstratieterrein Park Meerland, waar Van Beers uit Hoogeloon aan het werk is, demonstreerde De Bruycker uit Veghel zaterdag 5 juli haar nieuwste aanwinst: een 16 ton zware rupsgraafmachine met dozerblad.

New Holland E 150 Blade Runner toont zijn kunsten

Volgens de fabrikant een stuk materieel met ‘extremely high flexibility’ en volgens de nieuwe eigenaar ‘goed voor het afwerken’.

Blade Runner was ooit een soort politieagent in een sciencefiction film die op hol geslagen robotmensen liquideerde. Harisson Ford speelde de hoofdrol en onze eigen Rutger Hauer gaf leiding aan de androïden. Vanzelfsprekend met het nodige gooi- en smijtwerk.
Dat gooien en smijten zal New Holland wel niet voor ogen hebben gehad toen Kobelco in Japan de New Holland E 150 Blade Runner ontwikkelde. En dat het geen sciencefiction is bewees de demonstratie door de machinisten van Van Beers uit Hoogeloon.

Graafmachine wordt bulldozer
Geroutineerd graaft de 16 ton zware New Holland E 150 Blade Runner enkele bakken en kiept ze al zwenkend aan de voorzijde neer. De machine toont zo goed zijn binnendraaiende achterkant en wat hij als graafmachine kan verzetten. Vervolgens gaat het dozerblad neer en functioneert de rupsgraafmachine als een bulldozer die een behoorlijke hoeveelheid zand voor zich uit kan schuiven.
Het dozerblad kan in zes richtingen bewegen; op en neer, tweemaal 45 graden hoekverstelling en maximaal 445 millimeter tilten aan beide zijden. Hij meet 3255 millimeter breed met uitgeklapte zijstukken en 2475 millimeter als ze ingeklapt zijn, zodat het blad dan precies binnen de breedte van de machine valt. Zijn hoogte is 800 millimeter en de capaciteit van het blad is 2,19 kuub. De graafdiepte is 580 millimeter.

Kenmerkend aan de New Holland E 150 is de zware uitvoering van de onderwagen, waardoor hij tegen een 20 tonner op kan heffen. Het blad functioneert tevens als contragewicht waardoor de hele kraanactie door zijn afstandsmoment beter wordt. Bijkomend voordeel, maar niet onbelangrijk in de exploitatie, is het feit dat door de zware uitvoering van de onderwagen ook minder snel vervanging of reparatie van rupsen en loopwielen nodig is.
“De prijs is dan weliswaar tien procent meer dan een 20 tonner, maar dat verdient hij in zijn leven wel weer terug”, is de opmerking die Paul Swinkels, directeur bij De Bruycker in Veghel hierbij plaatst. Gianfranco Zucca, business manager van New Holland roemt daarbij de ‘extremely high flexibility’ van de Blade Runner.

Inzet beter benutten
Voor Van Beers heeft de Blade Runner als voordeel dat de machinist nu het ‘beetje er bijkomende poetswerk’ zelf kan uitvoeren. Hij kan de inzet van de machine beter benutten en is niet meer afhankelijk van derden. Van Beers is sinds 1986 actief in de gww-sector en heeft veel werk in de natuur en cultuurtechniek, zoals het herstel van beken, het maken van waterbuffers en – zoals hier – in het park Meerland bij de aanleg van vijvers.

Reageer op dit artikel