nieuws

Massa steenafval wijkt voor de rivier

Geen categorie

Shovels en grijpers schuiven en scheppen continu bergen aarde en steen weg. Zandauto’s en tractors met aanhangers rijden af en aan, op forse wielen die over alle soorten glibberige, blubberige en omgewoelde terreinen kunnen rijden. Bij de weg een tijdelijk geasfalteerd werkterrein naar een scheidingsinstallatie aan de Fortmonderweg in Olst.

Massa steenafval wijkt voor de rivier

Binnen een half jaar moeten dit wagenpark ongeveer 50.000 kuub afval uit de stortplaats van Fortmond hebben afgevoerd. Allemaal voor een watergeul, die wordt gegraven om de doorstroming van de IJssel bij hoogwater te verbeteren. Afmeting: driehonderd bij vijftig meter, loodrecht op de stroomrichting in die geul.

Zonder het project ‘Ruimte voor de rivier’ was de stortplaats van Fortmond wellicht voor eeuwig onaangeroerd gebleven. Maar nu alles toch naar boven wordt gehaald, moet dit secuur gebeuren. De vuilnisbelt uit de jaren zeventig en tachtig bevat namelijk enkele procenten asbest. Op een asfaltterrein naast de weg, een half jaar geleden aangelegd om alles schoon te verwerken, vindt de scheiding plaats. De vrachtwagens brengen hun ladingen naar een sorteermachine, met in het hart een enorme trillende zeef, die alle zand en aarde er uit schudt. Hout, metalen en andere restmaterialen uit de bouw worden op een band gescheiden van de steen- en betonresten. Het asbest is de enige echte vervuiling die aandacht opeist. De medewerkers van aannemingsbedrijf NTP werken met stevige handschoenen en mondkapjes. Sproeiers boven de installatie voorkomen dat versplinterde asbestplaatjes in de lucht verstuiven.

Ook bij het graven mogen geen wolken ontstaan. Op het terrein rijdt een sproeiwagen die alles nat houdt. Het zijn namelijk vooral fijne ingeademde vezels die al tientallen jaren tot talloze gevallen van kanker leidden onder mensen die met asbest werkten. In water kan het veel minder kwaad.

Het langwerpige terrein eindigt bij een poel van enkele tientallen meters doorsnede. Ook daarin afval, maar die blijft onaangeroerd tot augustus. Bij de start van de operatie ging de zaag in enkele bomen, maar toen omwonenden vertelden dat er broedende vogels waren, stopte aannemingsbedrijf NTP meteen.

Reageer op dit artikel