nieuws

Forse toename Euro-5-norm vrachtwagens

Geen categorie

De transportsector schakelt en masse over op de schoonste categorie vrachtwagens. In de eerste zes maanden werd ongeveer vijfduizend keer een subsidie aangevraagd voor de aanschaf van voertuigen die voldoen aan de zogenoemde Euro-5-norm (voor emissie van luchtvervuilende stoffen), op het moment de meest milieuvriendelijke categorie.

Forse toename Euro-5-norm vrachtwagens

Dat blijkt uit cijfers die donderdag naar buiten werden gebracht door RAI Vereniging, BOVAG en SenterNovem.

De totale verkoop van vrachtwagens steeg in het eerste half jaar met 33% ten opzichte van de eerste zes maanden van 2007. In totaal kochten Nederlandse transportondernemers tussen januari en juli 11.018 vrachtwagens met een minimaal gewicht van 3,5 ton, 2742 exemplaren meer dan in het eerste halfjaar van 2007.

De forse groei houdt verband met de aanpassingen van een subsidieregeling. In de januari, februari en maart betaalde de overheid 2.500 euro subsidie uit per verkochte Euro-5-vrachtwagen. Met ingang van april zakte dat bedrag naar 500 euro. Met ingang van 1 oktober 2009 moeten alle nieuw verkochte vrachtwagens voldoen aan de strenge milieunorm.

Donderdag bleek dat de verkoop van bestelwagens ook flink in de lift zit. In het afgelopen half jaar werden 51.687 nieuwe voertuigen van dit type (tot 3,5 ton) geregistreerd, een toename met bijna 15%.

Reageer op dit artikel