nieuws

FNV: communicatieproblemen op de bouwvloer

Geen categorie

Op bouwplaatsen en in fabrieken gebeuren vaak ongelukken doordat Poolse werknemers hun collega’s niet verstaan. Ze weten bovendien weinig van veiligheidseisen. “Het is wachten op de eerste dode.” Dit meldt FNV Bouw in De Pers.

FNV: communicatieproblemen op de bouwvloer

De vraag ‘geef je mij steeksleutel nummer tien even aan’ kostte een onderhoudsmonteur bij kistenfabriek Kist & Co bijna zijn hand. Zijn Poolse collega verstond alleen het woord ‘aan’ en zette plots de machine aan.

Taalproblemen
Eén op de drie bouwvakkers heeft al een gevaarlijke situatie meegemaakt door taalproblemen, blijkt uit een enquête van de bond: “Het is onacceptabel dat mensen die niet kunnen communiceren, rondlopen op werkvloeren. Ze brengen zichzelf en hun collega’s in gevaar.”’
“Zelfs burgers zijn niet veilig”, zegt bouwplaatsmanager Dirk Mandemakers van Ballast Nedam. Laatst vroeg hij een Pool latten op te ruimen. “Vanaf tachtig meter hoogte smeet hij ze op het dak van een winkelcentrum. Stel dat er een naast was gevallen op het winkelend publiek!”

Nee knikken en ja schudden
De arbeidsinspectie en vakbonden pakken taalproblemen aan. De inspectie controleert of werknemers wel de verplichte voorlichting krijgen in hun eigen taal. De FNV geeft cursussen Nederlands op werkvloeren. Veel bedrijven, zoals Kist & Co, doen enthousiast mee. Maar er zijn er ook die weigeren.
“We willen daarom afspraken maken bij de cao-onderhandelingen”, zegt vakbondsvoorzitter Dick van Haaster. “De situatie wordt anders onhoudbaar. Nederlanders en Polen kunnen nog via gebaren communiceren. Dat wordt een stuk lastiger als ook de Bulgaren hier binnenkort vrij kunnen werken. In Bulgarije betekent ja knikken namelijk nee en nee schudden ja.”

Reageer op dit artikel