nieuws

Faalkosten: geen snelle oplossing in zicht

Geen categorie

Ruim vier op de tien bedrijven die actief zijn in de bouw denkt dat deze sector niet inventief genoeg is om de faalkosten te verminderen. Bovendien denkt 60% van de bedrijven dat de bouwsector onvoldoende leert van de gemaakte fouten.

Faalkosten: geen snelle oplossing in zicht

Dit blijkt uit onderzoek van ten behoeve van het BouwKennis Jaarrapport 2008/2009.

Deze uitkomsten zijn schokkend, omdat dat de faalkosten in de bouw de laatste jaren flink zijn toegenomen. Uit recent onderzoek van USP Marketing Consultancy blijkt namelijk dat de faalkosten in de bouw in 2008 worden geschat op 11,4% van de omzet. In 2001 was dat nog 7,7%.

Als een meerderheid van de bouwbedrijven denkt dat de sector niet inventief genoeg is en onvoldoende leert van fouten, dan ziet er niet naar uit dat de faalkosten op korte termijn zullen gaan dalen.
Vooral voorschrijvers en opdrachtgevers twijfelen aan de mate waarin de bouwsector in staat is om de faalkosten te verminderen. Van deze partijen denkt bijna de helft dat de bouwsector hier niet inventief genoeg voor is.

De uitvoerende bouwmarktpartijen zijn meer overtuigd van de oplossingsgerichtheid van de bouwsector. Van de aannemers en installateurs denkt een derde dat de bouw niet inventief genoeg is om de faalkosten te verminderen. Ruim een kwart is het hier echter niet mee eens.

Reageer op dit artikel