nieuws

Diepwandgrijper ingezet bij project Almelo Verdiept

Geen categorie

In Almelo wordt al sinds september 2006 gewerkt aan het project Almelo Verdiept Spoor. Inmiddels is het project een heel end gevorderd. Reden voor de gemeente om de buurtbewoners van de projectlocatie uit te nodigen voor een wandeling in de onlangs leeggepompte tunnelbak. Dat gebeurde op 8 juli jongstleden, onder leiding van wethouder Anthon Sjoers, die zijn gretige gehoor bevlogen inlichtte over de vorderingen van zijn troetelkind.

Diepwandgrijper ingezet bij project Almelo Verdiept

Eén van de bijzonderheden die de wethouder zijn toehoorders niet wilde onthouden, was een demonstratie van de werking van een diepwandgrijper, die door aannemer Van Hattum en Blankevoort, in opdracht van ProRail, wordt ingezet voor het graven van diepwanden. Na de ontgraving stort de grijper het gat onmiddellijk vol met beton, waardoor een dragende en/ of een water- of zandkerende constructie ontstaat. Tijdens het ontgraven wordt bovendien een bentoniet vloeistof toegevoegd waardoor de diepwand wordt gesteund. De stabiliteit van de te graven diepwand wordt verkregen door de hydrostatische druk van het bentoniet.
Doordat dit type grijper constant in een mengsel van zand/bentoniet werkt, worden er door de fabrikant hoge eisen gesteld aan de lagering van alle draaiende delen. Daartoe worden dan ook speciale afgedichte lagers gebruikt.

Reageer op dit artikel