nieuws

BouwMachines Multitest 2008 bij IPC Groene Ruimte

Geen categorie

Begin juni hield het vaktijdschrift BouwMachines haar jaarlijkse Multitest. Dit keer waren de mobiele graafmachines in de 15 ton klasse aan bod. Zoals ook de afgelopen jaren vond de BouwMachines Multitest plaats op het terrein van IPC Groen Ruimte in Schaarsbergen.

BouwMachines Multitest 2008 bij IPC Groene Ruimte
Acht mobiele graafmachines aan zet

En zoals gebruikelijk werd het evenement weer nauwlettend gevolgd door concurrent en collega. De BouwMachines Multitest 2008 wordt gepubliceerd in BouwMachines nummer 13 die begin oktober naar de lezer wordt verzonden.

Met een deelname van acht verschillende merken, waren tijdens de BouwMachines Multitest, op een enkele machine na, alle importeurs mobiele graafmachines in Schaarsbergen present. De merken die deelnamen waren verleden jaar goed voor 90 procent van de verkochte mobiele graafmachines in Nederland. Deze grote deelname aan de BouwMachines Multitest bewijst ieder keer opnieuw het belang dat de branche hecht aan onafhankelijke machinetesten.

Voorafgaand aan het eigenlijke testprogramma werden alle machines na binnenkomst door Peter Kuipers en Arjan Wolbers van Aboma uit Ede aan een inspectie onderworpen. Ze maten onder andere de druk in het hydraulisch systeem en de afstelling van de motor. Daarna bouwden Kuipers en Wolbers de apparatuur op voor het meten van het brandstofverbruik bij de beide laadproeven.

De eerste laadproef moest met een voor iedere deelnemer identieke Verachtert slotenbak worden uitgevoerd. Bij de tweede laadproef was de keuze voor de bak vrij. Hiervan maakten maar twee deelnemers gebruik, de overige deelnemers gebruikten dezelfde bak als bij de eerste proef. Gemeten werd, naast het brandstofgebruik, de geladen hoeveelheid grond in kilo’s en de benodigde tijd. Bij het sleufgraven werd de verplaatste hoeveelheid grond in kuubs en de tijd gemeten. Na de drie dynamische proeven volgden er nog diverse statische metingen en werden ergonomie en onderhoud beoordeeld.

BouwMachines werkte tijdens de Multitest 2008 samen met het onafhankelijke buro Andersom in de persoon van Theo Egberts. Samen met Kuipers en Wolbers van Aboma zorgt Egberts ervoor dat er geen discussie rond de cijfers kan ontstaan en absolute onafhankelijkheid wordt gewaarborgd.

Deelnemers Multitest 2008
In volgorde van eigen gewicht, met verplichte Verachtert bak (636 kg)

JCB JS 145 W 14.686
Terex TW 140 14.936
Mecalac 714 MW 14.936
Doosan DX 140 W 15.186
Hitachi ZX 140 W 15.336
Liebherr A 314 15.786
New Holland MH City 15.836
Volvo EW 140 16.036
Gemiddeld: 15.342

Informatie: peter.tomberg@reedbusiness.nl

Reageer op dit artikel