nieuws

Bouw luidt noodklok over grondstofprijzen

Geen categorie

De bouw moet de ‘exorbitante’ prijsstijgingen van brandstoffen en bouwstoffen kunnen doorberekenen aan opdrachtgevers.

Bouw luidt noodklok over grondstofprijzen

Bij infrastructuurwerken bestaat gemiddeld 10 procent van het bouwmateriaal uit staal, zoals betonijzer. De staalprijs is het afgelopen half jaar met 55 procent gestegen, en verwacht wordt dat de stijging na één jaar 120 procent zal bedragen. Dat brengt aannemers met lopende overheidscontracten in de problemen, waarschuwt Bouwend Nederland, en het zorgt er ook voor dat toekomstige werken meer zullen kosten.

Ook brandstoffen worden steeds duurder. Bouwondernemers kunnen door de prijsstijgingen amper nog een reële inschatting maken van de prijsontwikkelingen.
Volgens Bouwend Nederland zullen bouwbedrijven steeds minder geneigd zijn om zich in te schrijven voor langlopende projecten van overheden, vanwege de grote risico’s.

De bouwers denken dat opdrachtgevers erbij gebaat zijn als er van tevoren regelingen worden getroffen, zodat bouwer en opdrachtgever niet bij elke prijsstijging weer rond de onderhandelingstafel hoeven.
Bouwend Nederland vraagt aan het ministerie van Verkeer en Waterstaat om het uitzonderlijke karakter van deze prijsstijgingen te erkennen. Op die manier kunnen de lopende contracten aangepast worden, waar nu volgens de bouwkoepel veel aannemers in de problemen komen.

Reageer op dit artikel