nieuws

Volvo Trucks en Securitas beveiligen transporten

Geen categorie

Overvallen op vrachtwagenchauffeurs en hun lading kosten transportbedrijven in de EU jaarlijks meerdere miljarden euro’s en vormen een grote bedreiging voor de chauffeurs. Volvo Trucks en Securitas introduceren nu een nieuw beveiligingssysteem dat is bedoeld om het risico op diefstal, kaping en andere bedreigingen te verminderen.

Volvo Trucks en Securitas beveiligen transporten

Elk jaar worden in Europa ongeveer 200.000 bedrijfswagens gestolen ter waarde van ruim 8,2 miljard euro. In Nederland ligt het cijfer op ongeveer 329,4 miljoen euro. Eén regio waar dergelijke incidenten zich met name voordoen, is Noord-Brabant. Dit blijkt uit een onderzoek dat in 2007 is uitgevoerd in opdracht van het Europese parlement.

Tegelijkertijd bleek uit een onderzoek dat is verricht door de IRU (International Road Transport Union), dat één op de zes vrachtwagenchauffeurs in de afgelopen vijf jaar te maken heeft gehad met enige vorm van bedreiging. Een derde van hen is meer dan eens aangevallen en beroofd. Bij ongeveer 60% van de berovingen was het voornaamste motief het voertuig en de lading, terwijl 40% was gericht tegen de chauffeurs en hun persoonlijke bezittingen. Iets meer dan 40% van de overvallen vond plaats op parkeerplaatsen voor trucks.

Om de werkdag veiliger te maken voor chauffeurs van bedrijfswagens en om de truckladingen tegen diefstal te beveiligen, zijn Volvo Trucks en Securitas een joint venture gestart. Samen bieden ze een beveiligingsconcept op basis van Dynafleet, het bestaande transport informatie systeem van Volvo. Volvo Trucks zit achter de ontwikkeling van de technologie, terwijl Securitas verantwoordelijk is voor de daadwerkelijke inzet van het systeem.

Het nieuwe beveiligingsconcept Security Service wordt deze zomer geïntroduceerd. In geval van nood drukt de chauffeur op een noodknop in de cabine van de truck. Er wordt dan een signaal gestuurd naar het callcenter van Securitas dat vervolgens contact opneemt met het transportbedrijf of de plaatselijke politie. De chauffeur kan via de mobiele telefoon ook direct contact opnemen met het callcenter.

Reageer op dit artikel