nieuws

Volvo lanceert nieuwe FM met 11-liter motor

Geen categorie

Volvo heeft een compleet nieuwe 11-liter motor ontwikkeld voor de trekkerversie van de Volvo FM. De laadcapaciteit maakt de truck bijzonder geschikt voor toepassingen waarin het laadvermogen een belangrijke rol speelt.

Volvo lanceert nieuwe FM met 11-liter motor

(Zie ook het artikel ‘Volvo presenteert nieuwe truckmodellen’, dat op 16 juni op deze site werd gepresenteerd.)

De nieuwe 11-liter motor is tot zo’n 140 kilogram lichter dan de grotere D13-motor. Hierdoor wordt een hoge laadcapaciteit verkregen. De D11-motor levert ook grote prestaties en heeft een laag brandstofverbruik. De motor, die voldoet aan de eisen van Euro 4 en de komende Euro 5-normen door middel van SCR-uitlaatgasbehandeling. wordt geïntroduceerd in twee uitvoeringen: één met een vermogen van 390 pk en een koppel van 1880 Nm en één met 430 pk en 2100 Nm. De motor levert een hoog vermogen bij zowel lage als hoge toeren. Het zuinige toerengebied ligt tussen 1050 en 1500 omw./min., en 95% van het maximumkoppel is beschikbaar in dit gebied.

De 11-liter Volvo FM heeft hetzelfde ontwerp als de rest van de FM-reeks. De nieuwe buitenkant is gemoderniseerd met nieuwe koplampen, nieuwe zonnekleppen en een nieuw Globetrotter-embleem. Het cabine-interieur is geheel nieuw ontworpen om optimale omstandigheden voor veilig rijden en flexibele opbergmogelijkheden te kunnen bieden. Bovendien zijn Volvo’s lage instaptreden gemakkelijker voor chauffeurs die tijdens hun werk vaak moeten in- en uitstappen.

De Volvo FM is ook voorzien van een nieuwe Globetrotter LXL-cabine. Deze is ontworpen voor nog meer ruimte en extra comfort. Vergeleken met de bestaande Volvo FM Globetrotter-cabine, biedt deze 15 centimeter meer hoofdruimte.

De Volvo FM met 11-liter motor is beschikbaar als een 4×2 of een 6×2 trekker. De wagen heeft een toegestaan treingewicht van 50 ton.

Bron: Transport Online

Reageer op dit artikel