nieuws

Universiteit: BAM aansprakelijk voor kraanongeluk

Geen categorie

De Universiteit Utrecht heeft bouwbedrijf BAM aansprakelijk gesteld voor de tonnen schade van het ongeval met de kraan op 18 januari 2007. Uit een rapport van onderzoeksinstituut TNO blijkt volgens de universiteit dat de ankers van de voet (smeedkoppen) van de kraan van een te slappe kwaliteit waren. In combinatie met de onvoorspelbare krachten van de wind is de kraan omgevallen.

Universiteit: BAM aansprakelijk voor kraanongeluk

De kraan van bouwbedrijf BAM viel tijdens de januaristorm in 2007 op een universiteitsgebouw. Daarbij vielen zes gewonden en raakten acht auto’s beschadigd.

Kort na het incident werd al gespeculeerd over een mogelijke oorzaak. Zo zou de kraan vast hebben gestaan waardoor hij niet kon meedraaien met de wind. Ook zou een reclamebord aan de kraan een rol hebben gespeeld als windvanger. Het onderzoek van TNO maakt volgens woordvoerder Koks van de universiteit een eind aan die verhalen.

De arbeidsinspectie heeft volgens woordvoerder Westerlaken alle bedrijven in Europa aangeschreven die mogelijk van de smeedkoppen gebruik hadden gemaakt. Zij mochten de kranen niet gebruiken voordat duidelijk was dat de smeedkoppen wél van goede kwaliteit waren. Hoe de smeedkoppen van te slechte kwaliteit gebruikt konden worden, is onduidelijk. De arbeidsinspectie heeft echter niet het idee dat er opzet in het spel is en stelt daarom geen nader onderzoek in.

Hoe hoog het schadebedrag precies is, kon woordvoerder Koks van de universiteit
Utrecht niet zeggen. “Maar het loopt in de tonnen.

Woordvoerder Spronk van BAM wil niet reageren zolang ze nog geen definitief rapport van de arbeidsinspectie hebben ontvangen. De arbeidsinspectie verwacht dat binnenkort te kunnen doen.

Foto: ANP / Lex van Lieshout

Reageer op dit artikel