nieuws

Ondergrondse leidingen zichtbaar via gsm

Geen categorie

Vanaf mei 2008 kunnen de medewerkers van Brabant Water, Essent Netwerk en KPN de leidingen onder de grond in bijna heel Noord-Brabant via een gsm bekijken.

Ondergrondse leidingen zichtbaar via gsm

Dit systeem is onderdeel van het MOL-project (Monitoring Ondergrondse Leidinginfrastructuur) dat in 2007 van start is gegaan. Dit project moet graafwerkzaamheden veiliger maken door direct inzicht te verschaffen in ondergrondse kabel- en leidingroutes.

Via gsm
Met het CableGuard-systeem is direct zichtbaar op een gsm, waar zich kabels en leidingen onder de grond bevinden. Tot het einde van het jaar wordt gebruik gemaakt van de infrastructuur van Nav4All. In het systeem zijn de netwerken van Essent, KPN en Brabant Water opgenomen. Daarmee zijn in het pilotgebied de belangrijkste ondergrondse nutsleidingen zoals gas, water, elektriciteit en data beschikbaar op een gsm.

GPS
De kracht van het CableGuard-systeem is dat er een gsm kan worden gebruikt met webtoegang. Hiermee is een zeer laagdrempelig systeem samengesteld, dat tevens zeer snel is. Binnen een paar seconden heeft de gebruiker een beeld. De GPS van de telefoon zorgt voor een snelle oriëntatie van de graafplek. Als ondergrond gebruikt het systeem onder andere de plattegronden van NavTeq.

Graafschade
Sinds de WION (Wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse Netten) van kracht is, zijn de verantwoordelijkheden rond graafwerkzaamheden helder geregeld. De veroorzaker van een graafschade is aansprakelijk voor deze schade. Op het overtreden van deze wet staan boetes tot maximaal 450.000 euro.
Binnen project MOL gaan de initiatiefnemers ervaring opdoen in het optimaal omgaan met haar verantwoordelijkheid rond deze wet. Het pilotgebied betreft het grootste deel van de provincie Noord-Brabant. Binnen het project zijn er contacten met netbeheerders, belangenorganisaties en aannemers. Het MOL-project is een samenwerking binnen COB-verband (Centrum Ondergronds Bouwen).

Reageer op dit artikel