nieuws

Multistrater sorteert, poetst en legt (video)

Geen categorie

Nee, de Multistrater is geen nieuw type legbatterij, maar wel een multifunctionele (her)bestratingsmachine, die veel zwaar werk uit handen neemt.

Multistrater sorteert, poetst en legt (video)

De redactie van AT-Aandrijftechniek bezocht eind mei de Technische Kontakt Dagen (TKD) 2008 in Barneveld en filmde de Multistrater in actie (video).

Momenteel zijn er nog geen goed werkende machines op de markt, die hergebruikte stenen en tegels kunnen bestraten. Het samenwerkingsverband Hagrouma ontwikkelde de Multistrater, een multifunctionele (her) bestratingmachine, die dit wel kan.

Schoonmaakmachine
Aan de ene kant gaan de oude vuile stenen in de machine, aan de andere kant komen ze er schoon, gesorteerd en in motief gelegd weer uit. Daarvoor zorgen een aantal lopende banden, ronddraaiende borstels en een compacte zes-assige industriële robot. De stenen komen twee aan twee uit de schoonmaakmachine. De robot positioneert ze en pakt ze beide op.

De stenen worden door de robot is elk gewenst motief geplaatst op een stilstaande transportband. Ligt een aantal stenen in het gewenste patroon, dan worden deze door de transportband zijdelings verplaatst. Een grote arm met vacuümplaat tilt de in patroon voorgelegde stenen met zo’n 1 vierkante meter per keer op en plaatst ze op de grond.

Behalve de Multistrater is er ook nog een andere gerobotiseerde stratenmaker, de Robostreet. Deze kan nagenoeg autonoom bestratingen aanleggen, maar het gaat hierbij alleen om nieuwe stenen.

Reageer op dit artikel