nieuws

KWS Bijzondere Opdrachten zoekt handgranaten in Boterdiep

Geen categorie

Aanstaande donderdag, 26 juni, gaat KWS Bijzondere Opdrachten uit Zwolle in het Boterdiep in Zuidwolde zoeken naar handgranaten.
De handgranaten zijn, vlak na de Bevrijding, door een oud-bewoner van het dorp in het Boterdiep gegooid. Het oorlogsmateriaal was afkomstig van het Canadese leger. De oud-inwoner heeft onlangs bij de politie melding gedaan van het voorval. Het waterschap Noorderzijlvest begint binnenkort met het baggeren van het Boterdiep. De handgranaten moeten voor die tijd verwijderd zijn. De zoekoperatie heeft plaats in opdracht van het waterschap en de gemeente Bedum.

KWS Bijzondere Opdrachten zoekt handgranaten in Boterdiep

KWS Bijzondere Opdrachten gaat zoeken met een speciale kraan die op een ponton in het Boterdiep wordt geplaatst. De locatie waar de munitie indertijd gedumpt zou zijn, is tamelijk nauwkeurig omschreven.

Om het zoeken mogelijk te maken, moet een woonboot worden verplaatst.
De overige maatregelen die worden getroffen, zijn de afsluiting gedurende de hele dag van de Beyumerweg, Boterdiep Wz (deels) en Boterdiep Oz (deels). Panden in de omgeving van de zoeklocatie hoeven niet te worden ontruimd. De zoekactie neemt waarschijnlijk de hele dag in beslag. Het is niet helemaal uitgesloten dat er ook op vrijdag 27 juni nog naar de kist wordt gezocht.

Als de granaten worden aangetroffen dan worden ze tijdelijk zeker gesteld in een beveiligde container die op een perceel van het waterschap in Zuidwolde wordt geplaatst. De Explosieven Opruimingsdienst zal de munitie in een later stadium onschadelijk maken.

Reageer op dit artikel