nieuws

Honderden werkeloze bouwkranen aan de Costa’s

Geen categorie

Nog altijd staan er honderden bouwkranen langs de Costa’s en in de omgeving van Madrid, de grootste bouwputten van Spanje. Maar ze werken al lang niet meer. Bouwprojecten worden niet afgemaakt.

Honderden werkeloze bouwkranen aan de Costa’s

Enorme blokken appartementen, lange rijen eengezinswoningen: er werd de laatste jaren van alles geprojecteerd én gebouwd en ondanks de torenhoge prijzen razendsnel verkocht.

Nu staan veel van die kranen stil. Grote bouwprojecten worden niet afgemaakt of opzettelijk vertraagd. Wat glinsterende appartementencomplexen aan de Middellandse Zee moesten worden, zijn nu lege betonblokken. Na jaren van overvloed is de Spaanse woningbouwsector in een diepe put terechtgekomen.

De jongste cijfers geven die duizelingwekkende val het beste weer. Op dit moment is er een voorraad van 600.000 nieuwe onverkochte woningen in het hele land. De situatie is zo nijpend, dat de projectontwikkelaars de flats en huizen bij afslag laten veilen door bedrijven, zoals het sterk groeiende Tulipp, dat zich met zijn naam én veilingmethode op de Nederlandse bloemenveiling heeft geïnspireerd.

Bijna de helft van de bedrijven die het eerste trimester in Spanje op de fles gingen, waren bouwers en makelaars. Vooral die laatsten waren het laatste decennium als paddenstoelen uit de grond geschoten. Een makelaarsbedrijf als Tecnocasa heeft bijna 400 van zijn 1050 kantoren moeten sluiten. De omzet van de grote makelaars is tot en met april met liefst 73 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Reageer op dit artikel