nieuws

CDA: bestuurder zware tractor minstens 18 jaar

Geen categorie

Een zware tractor moet voortaan alleen nog op de openbare weg worden toegelaten als de bestuurder ervan 18 jaar of ouder is, stelt het CDA.

CDA: bestuurder zware tractor minstens 18 jaar

Volgens Kamerlid De Rouwe zijn het vermogen en de grootte van tractors de laatste jaren zo gegroeid dat te jonge bestuurders ‘de risico’s die massieve tractoren met zich meebrengen niet goed kunnen inschatten’.

16-jarigen mogen nu na het behalen van een simpel examen met alle type tractors de openbare weg op. Als het aan De Rouwe ligt wordt voor tractoren dezelfde ‘glijdende schaal’ ingevoerd als voor motoren.

Jongeren mogen vanaf hun 18e een lichte motor rijden en pas vanaf hun 21e overstappen op een zwaardere versie. Voor tractors zou dat vanaf 16 respectievelijk 18 jaar moeten zijn, meent de christendemocraat, die er overigens geen bezwaar tegen heeft als 16-jarigen een zware tractor besturen op het land.

Jaarlijks vallen gemiddeld vijftien doden door ongevallen met tractoren op de openbare weg.

Reageer op dit artikel