nieuws

Bruinkoolgrazers

Geen categorie

Garzweiler is een Duitse bruinkoolgroeve waar bruinkool in dagbouw wordt gewonnen. De naam Garzweiler verwijst naar het gelijknamige dorp in de gemeente Jüchen in Noordrijn-Westfalen dat door de winning van bruinkool verdwenen is. Het dorp werd tussen 1984 en 1989 volledig verhuisd naar een andere plek.

Bruinkoolgrazers

Groeve Garzweiler II, ten westen van de A44, is 48 vierkante kilometer groot en bevat 1,3 miljard ton bruinkool. De exploitatie is gestart in 2006 en zal naar verwachting tot 2045 duren. Hiervoor zullen in totaal 12 dorpen verdwijnen.
Na de voltooiing van de bruinkoolwinning zal het gat, dat achtergebleven is, gevuld worden met water, waarbij een meer moet ontstaan van 23 vierkante kilometer.

Giganten
Spectaculair op de delfplaats zijn de gigantische ‘bruinkoolgrazers’: de grootste en zwaarste graafmachines ter wereld, waarvan sommige een gewicht hebben van 13,500 ton.

Het afgebeelde ‘beest’ – Excavator 288, gebouwd door de Duitse fabrikant Krupp in opdracht van mijnexploitant Rheinbraun – kan dagelijks 240,000 ton bruinkool opgraven, het equivalent van een voetbalveld dat dertig meter diep wordt afgegraven. De bruinkoolproductie wordt iedere dag in 2400 treinwagons vervoerd.
De graafmachine is nagenoeg 240 meter lang, heeft een hoogte van 96 meter en is 46 meter breed.

Gratis bezoek
Een bezoek aan een dagbouwmijn is een aantal malen per jaar mogelijk. Tijdens deze ‘open dagen’ rijden bussen vanaf het startpunt in ieder geval altijd naar behoefte van 10 tot 16 uur. Startpunt is Bedburg-Kaster, vanaf de parkeerplaats bij de tennishal. Aanmelding is niet nodig; de deelname is kosteloos.
De eerstvolgende excursiedata in 2008 zijn 24 augustus en 28 september.

Reageer op dit artikel