nieuws

Bouwvakkers tillen vaak te zware lasten

Geen categorie

Zware glasplaten of stenen trottoirbanden zonder hulpmiddelen optillen: het gebeurt in de bouw regelmatig. Bijna de helft van de bouwvakkers tilt te zware lasten, zo is gebleken bij controles van de Arbeidsinspectie.

Bouwvakkers tillen vaak te zware lasten

Vorig jaar bekeek de inspectie op 475 bouwplaatsen hoeveel kilo werknemers in de bouw tijdens hun werk tillen. In 44% van de gevallen lag dat boven de normen die voor de sector gelden. Als algemene norm geldt dat een last niet meer dan 25 kilo mag wegen. Maar dat is minder wanneer iemand bijvoorbeeld de hele dag met tegels loopt te sjouwen of vaak boven zijn macht moet tillen.

De inspectie waarschuwt dat te zwaar tillen kan leiden tot klachten aan rug, knieën en armen. Het kan werknemers zelfs blijvend arbeidsongeschikt maken. Ruim een derde van de bouwvakkers die in de WIA terechtkomt, heeft last van gewrichten of rug.

Bouwvakkers weten vaak niet dat er hulpmiddelen zijn om zware lasten te tillen. Of ze kunnen ze niet gebruiken omdat er geen ruimte is om ze neer te zetten. Daarin moet verbetering komen, vindt de inspectie. In het najaar komt de dienst met een gerichte inspectiecampagne. Ook in andere Europese landen gebeurt dit.

Reageer op dit artikel