nieuws

Tien Caterpillar wielladers aan het werk bij Ovet

Geen categorie

Bij Ovet in Vlissingen en Terneuzen wordt per jaar 7 miljoen ton overgeslagen. Op het water gebeurt dat met drijvende kranen op pontons en op het land zorgen wielladers voor een snelle afhandeling. Een schip moet in een vloeiende operatie snel gelost worden. Op de kade moet alles kloppen. Het materieel mag daarom beslist niet stil staan.

Tien Caterpillar wielladers aan het werk bij Ovet

Ovet beschikt op dit moment over vier drijvende kranen; drie met een hefvermogen van 25 ton en één met een hefvermogen van 36 ton. De laatste is eind verleden jaar in bedrijf genomen. Deze materialen worden ingezet om de schepen op de Schelde met kolen voor de cokesfabriek te lichteren.

Daarnaast heeft Ovet tien Caterpillar wielladers aan het werk. Die worden al decennia lang geleverd door John Wannet van Pon Equipment die recent nog een contractverlenging met Ovet mocht tekenen. De top van het wiellanderpark wordt gevormd door vier Caterpillars 988 H die voorzien zijn van een 18 kuubs kolenbak.

Naast de 988-ers draaien er twee 980-ers bij Ovet; een van de H-versie met een leeftijd van een jaar en een iets oudere G-versie die aan inwisseling toe is. Zij hebben een bak met een inhoud van 13 kuub.
Voor het werk onder in de boten heeft de onderneming dan nog eens drie 950-ers. Ook draait er nog een 962 H. Deze wordt samen met de 980 G op korte termijn vervangen door een 966 H, zodat Ovet dan negen Caterpillar shovels operationeel houdt. Van de 988-ers draaien er twee in Vlissingen en twee in Terneuzen, de overige wielladers zijn min of meer gelijkelijk over beide vestigingen verdeeld.

Het volledige, uitgebreide artikel over Ovet is te vinden in het vakblad BouwMachines, editie 6 (mei 2008).

Reageer op dit artikel