nieuws

De Meerlanden gaat voluit voor Volvo

Geen categorie

Voor dochterbedrijven De Meerlanden Compostering BV en De Meerlanden AIR BV heeft De Meerlanden in 2007 en begin 2008 een mobiele EW 160 C graafmachine, een L 180 F, L 150 E en een L 110 E wiellader aangeschaft. “De Meerlanden (Rijsenhout) werkt tegenwoordig alleen nog maar met Volvo’s. Deze bevallen ons gewoon het beste”, laat Sjaak de Jong, afdelingshoofd Facilitaire Zaken, weten.

De Meerlanden gaat voluit voor Volvo

De Meerlanden zamelt afval in van particulieren en bedrijven in Noord-Holland-Zuid en Zuid-Holland-Noord. Een groot deel van het afval wordt verwerkt op een manier die het milieu zo weinig mogelijk belast. Daarom zijn ook al meerdere bedrijfswagens aangeschaft die op aardgas rijden. Deze wagens tanken bij het eigen aardgasvulstation. Op dit moment onderzoekt De Meerlanden de haalbaarheid voor de realisatie van vergistingsreactoren voor de verwerking van GFT. Deze reactoren leveren onder andere biogas op, die vervolgens weer kunnen worden opgewerkt tot aardgas ten behoeve van het eigen wagenpark.

De nieuwe Volvo L 180 F brengt structuurmateriaal uit de buitenopslag naar de aanzuigbuizen van de voorcompostering en rijdt volgens vaste tijden de voorcompostering om naar de nacompostering. Nadat het proces is uitgewerkt zorgt deze machine ervoor dat de inhoud van de nacompostering wordt vervoerd naar de zeefinstallatie om als eindproduct het compost er uit te kunnen zeven. Het opscheppen van het structuurmateriaal naar de aanzuigbuizen en deze zodanig af te dekken dat er een optimale verdeling wordt bereikt ten behoeve van de benodigde aanzuiging van zuurstof voor het activeren van de bacteriën, is een precisiewerkje, maar het gaat de L 180 F en machinist Rob van Goethem prima af.

De wielladers hebben het er maar druk mee. Pascal van der Bel rijdt met de Volvo L 150 E voornamelijk binnen in de hal om het GFT afval in de verkleiner te scheppen. De L 110 E, met Jan de Berg aan het stuur, staat zijn mannetje bij het laden en lossen van het huisvuil dat door de vrachtwagens wordt binnengereden. Bij alle drie de wielladers wordt gebruikt gemaakt van hoogkiepbakken. De onmisbare Volvo EW 160 C met verhoogde cabine wordt dagelijks bemand door Jaap Loomans. De samenwerking tussen mens en machine zorgt voor het snel laden van de containers.

Ook voor de nodige veiligheid is gezorgd. Zo zijn de wielladers en graafmachine voorzien van extra gevarenlampen en een knipperlicht in de grille, in verband met het vele achteruitrijden. Doordat de machines veel binnen rijden zijn de nieuwste machines voorzien van roetfilters.

“Voor de Volvo’s hebben we met Kuiken een golden agreement afgesloten. Met de medewerkers van Kuiken Uitgeest kunnen we lezen en schrijven. We hebben ze, buiten de servicebeurten om, niet gauw nodig, maar als er iets is, dan staan ze hier direct op de stoep”, aldus Hoofd Operator Compostering Piet Saarloos.

Reageer op dit artikel