nieuws

Geslaagde ‘Dag van de Straatmaker’

Geen categorie

Zaterdag 27 september stond de Parkkade in Rotterdam van ’s ochtends vroeg tot het eind van de middag geheel in het teken van het landelijke spektakel ‘Dag van de Straatmaker’. De Ondernemersvereniging Bestratingsbedrijven Nederland (OBN), die samen met de FNV Bouw en CNV Hout & Bouw de HBA Commissie Bestratingen vormt, waren de initiatiefnemers van deze dag. Samen met organiserende partner Gemeente Rotterdam kunnen zij terugkijken op een geslaagde editie van dit jaarlijks terugkerend evenement.

Geslaagde ‘Dag van de Straatmaker’

De ‘Dag van de Straatmaker’ vindt elk jaar op een andere locatie plaats en heeft een telkens wisselend thema. Het thema van deze editie was reïntegratie in het arbeidsproces. Ook een stad als Rotterdam kent vele werkzoekenden. Zij konden zich op de Parkkade oriënteren op de vele mogelijkheden die de bestratingbranche biedt om aan de slag te gaan. Zo waren er demonstraties van het dagelijks werk van straatmakers en op het Demo-Doe-terrein kon men ervaren hoe het voelt om zelf een shovel of een bestratingsmachine te besturen.

Daarnaast was er een informatiemarkt, waar men bij diverse instanties advies kon inwinnen over hoe weer aan het werk te komen, bijvoorbeeld door het volgen van gerichte cursussen of door het zelf starten van een bedrijf. Zo waren vertegenwoordigers aanwezig van onder meer het Regionaal Bureau Zelfstandigen van de Gemeente Rotterdam, het Servicepunt Ambachten, het Centrum voor Werk en Inkomen en de organisatie Keerpunt, die werknemers intensief begeleidt bij het terugkeren naar de arbeidsmarkt.

Zoals elk jaar gaven weer veel leveranciers van bestratingsmachines acte de présence. Zij demonstreerden de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mechanisch straten. Ook in de bestratingsbranche wordt men zich steeds meer bewust van de gezondheidsrisico’s van zwaar lichamelijk werk. Tijdens het evenement werd zo’n 1200 vierkante meter trottoir langs de parkkade vernieuwd, deels met de hand en deels machinaal. Conclusie was dat de moderne machines een kwaliteit leveren die zich gemakkelijk kan meten met het traditionele handwerk.

Even na drieën werd de laatste tegel in het vernieuwde trottoir gelegd, waarmee een eind kwam aan de Rotterdamse editie van de ‘Dag van de Straatmaker’. De organisatie maar ook de bezoekers konden terugblikken op een geslaagde, zonovergoten en feestelijke dag.

Reageer op dit artikel