nieuws

Zware Steinert elektromagneet levert ijzervrij werk

Branche

Van der Spek Vianen leverde een 10 ton zware Steinert elektromagneet aan OBA in Amsterdam. De UME 16 175R elektromagneet is opgebouwd op één van de scheepverladingssystemen van OBA. Door het zeer sterke magnetische veld van de Steinert kan OBA zijn klanten een ijzervrij product leveren.

Zware Steinert elektromagneet levert ijzervrij werk

Voor OBA is het de tweede Steinert elektromagneet. In 2014 leverde Van der Spek al een 16-tons Steinert UME 180 195R, volgens de leverancier de sterkste magneet in de markt. De Steinert bovenbandmagneten worden bij de fabrikant geheel in eigen huis ontwikkeld en geproduceerd. Dat geldt ook voor het hart van de magneet; de elektrospoelen.

Van der Spek Vianen leverde een 10 ton zware Steinert elektromagneet aan OBA in Amsterdam. De UME 16 175R elektromagneet is opgebouwd op één van de scheepverladingssystemen van OBA. Door het zeer sterke magnetische veld van de Steinert kan OBA zijn klanten een ijzervrij product leveren.

Voor OBA is de band af-fabriek voorzien van beschermende prallplaten. Die gaan de impact van ijzerdelen op de band tegen.

Steinert elektromagneet met Anofol spoelen

‘De gebruikte spoelen in de elektromagneten zijn gemaakt van Anofol, wat bestaat uit zuiver aluminium Al 99,5 en E-Al 99,7. Die bieden tal van voordelen ten opzichte van traditionele spoelen. Ze zijn beter te verwerken, hebben een lager eigen gewicht en verbruiken minder energie. Daarnaast hebben ze een betere warmteoverdracht en zijn na anodiseren extreem krasvast’, zegt Van der Spek.

De spoelen worden door Steinert met de anodiseerinstallatie geoxideerd waardoor er een isolatielaag ontstaat die één is met het aluminium. Van der Spek: ‘Hiermee is de juiste isolatie van de spoelen 100 procent gegarandeerd. Hierna worden de spoelen gevormd in de gewenste maatvoering en wordt een epoxywikkeling geplaatst, voordat hij in de basis wordt gemonteerd. Dankzij de isolatie kunnen de spoelen met scherpe hoeken gebogen kunnen worden, zodat ze tot in de hoeken van de magneten kunnen worden geplaatst’.

Beschermende prallplaten

Na het plaatsen wordt de behuizing gesloten en wordt hij verder opgebouwd met de rollen en band. ‘Deze band kan op klantwens op vele manieren worden uitgevoerd, zodat hij wat levensduur betreft geoptimaliseerd is voor de toepassing. Voor OBA is de band af-fabriek voorzien van beschermende prallplaten. Die gaan de impact van ijzerdelen op de band tegen’, aldus de leverancier.

OBA Bulk Terminal Amsterdam verwerkt jaarlijks 22 miljoen ton in en uit. OBA biedt diensten voor de verwerking, opslag (buiten en binnen) en verwerking van droge bulkgoederen. De terminal in de haven van Amsterdam startte in 1954. Er wordt op- en overgeslagen voor kolenproducenten en grondstoffenhandelaren, elektriciteitgenererende bedrijven,  staal- en chemische industrie, voedingsindustrie en andere drogebulkverbruiksindustrieën.

Reageer op dit artikel